Translate

Ruotsi 9-13.12.2013 (YSAO, OSAO, RMO)






ConnectEquus-hanke Ruotsi 9-13.12.2013
Matkan päätarkoituksena oli laajentaa hankkeen työssäoppimisverkostoa Ruotsiin ja luoda yhteistyötä oppilaitosten välille tulevaisuuden opiskelijavaihtoa varten.

Matkan aikana vieraillaan kahdessa oppilaitoksessa, Strömsholma ja Öknasskolan. Näiden kohteiden lisäksi vieraillaan Timo Nurmoksen talleilla sekä Tukholman Märstan hevoskeskuksessa. Tallivierailujen tarkoituksena on aloittaa/jatkaa yhteistyötä hankkeen työssäoppimispaikkoina tulevaisuudessa. 
 
Maanantai 9.12. Matkustus ja verkostokokous
 
Matka alkoi Kuopion ja Oulun lentokentiltä noin klo 8 (lento klo 9) ja jatkui lennolla Tukholmaan aamupäivällä, lento laskeutui Arlandaan klo 10.50. Autoa ei saatu noudettua alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti valmiiksi Kirstiä odotellessa, sillä autonvuokrauspiste oli lentokentän etäparkkipaikan yhteydessä. Paikalle päästiin kätevästi lentokenttäbussilla.

Päivi, Sini, Kirsi, Raimo ja Sanna nauttivat kevyen lounaan Kirstiä odotellessa ja viikon suunnitelma kerrattiin. Raimo oli yhteydessä Marko Alamäkeen ja tarkensi loppuviikon ja ravi-illan ohjelmaa. Kirsti saapui ajallaan klo 13.25 ja jatkoimme matkaa kohti Västeråsia.

Tiestö Ruotsissa on hyvä ja matka sujui joutuisasti ja perille hotelli Best Western Ta Inniin jo klo 16. Hotellissa huoneiden jako sujui moitteetta kielenä joko ruotsi tai englanti. Majoittuminen.

Klo 17-18.30 pidettiin suunnittelukokous matkan osanottajien kesken. Kokouksessa keskusteltiin ConnectEquus- hankkeen keskeisistä tavoitteista erityisesti tällä kaudella. Hanke esiteltiin niille matkustajille tarkemmin, joille se ei ollut entuudestaan tuttu. Alkuviikon ohjelma kerrattiin yhdessä ja sovittiin mitä kukin kertoo oppilaitosvierailujen aikana. Kunkin henkilön esittelyä varten tuomaan materiaaliin tutustuttiin ja tehtävänjako suoritettiin seuraavasti: Raimo kertoo OSAOn toiminnasta, Kirsti RMOn ja hevosalasta tarkemmin, Päivi PEMOn toiminnasta ja omasta työstään, Kirsi ja Sini kertovat Hingunniemen ja yleensä YSAOn koulutuksista ja Sanna täydentää muita, tulkkaa tarvittaessa ja kertoo hankkeesta. Esittelykielenä käytimme sekä ruotsia että englantia. Keskustelua jatkettiin päivällisen merkeissä hotellilla. 
 
 Tiistai 10.12. Strömsholma http://www.stromsholm.com/












Päivä alkoi hotellin aamiaisella klo 7.00. Kohti Strömsholmaa lähdimme 7.45. Matkaa hotellilta oli noin 20 km. Saavuimme Strömsholmaan ajallaan klo 8.30. Meidät vastaanotti Becky Evensen ja siirryimme auditorioon, jossa meille esiteltiin Strömsholman koulutusta.
Seuraavaksi tutustuimme tilaan ja rnautimme atsastuskeskuksen toiminnan esittelystä 8.30-12. Lounas.

Strömsholma on Kustaa Vaasan perustama. Hevoskasvatus on aloitettu tilalla 1700-luvulla. Armeijan ratsastuskoulu aloitettiin 1858. 1918 alkoivat perinteiset vuosittaiset hevostapahtumat. 1968 alkoi siviilimuotoinen hevostalouskoulutus.

Kokoaikaisia opiskelijoita on tällä hetkellä 320 ja aikuis(etä)opiskelijoita 160 henkilöä. Hevosia on 220 ja tallipaikkoja löytyy 260. Koululla omia hevosia on 160. Työntekijöitä alueella työskentelee 35 henkilöä. Tämän lisäksi tukipalveluissa työskentelee ulkoistettuna 5 henkilöä. Oppilaitoksen liikevaihto on 55 000 000 ruotsin kruunua/vuosi. Alueelta löytyy kuusi eristettyä maneesia ja yksi juoksutusmaneesi. Majoituspaikkoja löytyy 160 hengelle ja lähiympäristöstä lisää. Ratsastajille on käytössä luonnonsuojelualue ratsastukseen ympärivuoden. Alueella on myös eläinsairaala, jota hyödynnetään mm. kengityksen opetuksessa. Opiskelijoiden majoitus on maksullinen ja siihen sisältyy päivällinen. Lounaan opiskelijat kustantavat itse.
Kuva: Yleiskuva Ridskola Strömsholm

 
Strömsholmassa järjestetään hevostalouden koulutusta perustutkintotasolta yliopistotasolle. Koulutus on osa kansallista luonnonvara-alan ohjelmaa. Tutkinto sisältää ammattitaitoa täydentäviä tutkinnonosia 30 %, ratsastusta 24 %, biologiaa ja yritystaloutta 20 % ja johtajuutta 4%. Lisäksi valinnaisia 12 % ja muita aineita 10 %. Kokonaislaajuus 2500 opintopistettä. Tämän "high school" tason sisällä voi suorittaa hevosharrasteohjaaja ja ratsastuksenopettaja tason 1, 2 ja 3 tutkinnot. Ratsastuksenohjaajakoulutusta (level 1) on perustutkintotasolla ja aikuiskoulutuksena (enimmäkseen lyhytkursseja). Ratsastuksenopettajakoulutus koostuu kolmesta 15 viikon lähijaksosta, välillä työskentelyä ratsastuskoululla. Sisältö, ratsastuskouluhevoset, nuoret hevoset, didaktiikka ja opettaminen, johtaminen ja yrittäminen. Lisäksi pedagogiikkaa. Masteropettaja (taso 3) ei valitse suuntautumista lajissa (koulu, este, kenttä), vaan kaikki suorittavat kokeet samalla tasolla. Esteet tasolla 120 ja koulu tasolla M (vaativa). Lähiviikkoja kuusi kappaletta.

Oppilaitos järjestää myös perustutkinnon jälkeistä koulutusta johon kuuluu islanninhevosohjaajakoulutus. Koulutus on opiskelijalle maksullista. Islanninhevosyhdistys selvittää tehdäänkö koulutuksesta oikea tutkinto.

Lisäksi on myös 40 viikon työhevoskoulutus. Tämä on erikoisammattitutkintotasoista koulutusta. Koulutuksen tavoitteena kouluttaa ammattilaisia, jotka voivat työskennellä hevosalan yksityisyrittäjinä esimerkiksi metsässä, maataloudessa tai puistoissa.

Kengitysopetusta järjestetään ammatillisena lisäkoulutuksena. Koulutuksen kesto on 80 viikkoa, josta 27 viikkoa on työssäoppimista. Samaa kengityskoulutusta järjestetään myös Flyingessä ja Wågenissa. Wågenissa suuntautuminen on ravipuoleen.

Yliopistotason hippologikoulutusta on järjestetty vuodesta 1994. Vuonna 2010 koulutus muuttui kaksi vuotisesta kolmivuotiseksi. Hippologit opiskelevat ensimmäisen vuoden Flyingessä ja toisen vuoden Strömsholmassa. Kolmantena vuonna opiskelijat valitsevat ratsastuksenopettamisen tai ratsuhevosen kouluttamisen. Opettajakoulutus tapahtuu Strömsholmassa ja ratsuhevosen kouluttaminen Flyingessä.

Oppilaitos toimii vuokralaisena tiloissaan, joten rakennusten huollosta ei tule kustannuksia. Valtion kiinteistönhuolto huolehtii tiestöstä ja rakennuksista. Ratsastusalueiden hoito tapahtuu alihankkijoiden toimesta. Oppilaitos saa rahoitusta 270 000 kruunua per opiskelija vuodessa. Tästä kunta vie 100 000 kruunua yleisaineiden opetukseen. Tämä on muuttumassa ja tulevaisuudessa oppilaitoksen toiveena on toimia yksityisenä kouluna. Erityisopiskelijoille ei ole omaa rahoitusta ja heidät on integroitu ryhmiin. Yleisaineet suoritetaan kunnan koulussa mutta tämä on muuttumassa tulevaisuudessa niin, että opettajat tulevat opettamaan Strömsholmaan paikanpäälle.
Vanhoissa maneeseissa oli hiekka/purupohja mutta uudessa kilpailumaneesissa geopad/hiekka-pohja. Kilpamaneeseja oli kaksi, jotka oli yhdistetty toisiinsa katetulla käytävällä. Toisessa kilpamaneesissa oli luokka- ja majoitustiloja. Strömsholman alueella asui opiskelijoiden ja opettajien lisäksi myös ulkopuolisia ihmisiä.

Kuva: Vanha talli Ridskola Strömsholm

Alueelta löytyy myös hevostarvikeliike, kahvila, lounasravintoa. Opiskelijaravintola toimii alueella erikseen. Piha-alueella hevosille oli omat reitit. Hevostallien käytävät olivat täytetty purulla, jotta ne eivät pölyä eikä niitä tarvitse lakaista. Käytävät haravoidaan siistiksi päivittäin.

Ratsastuksenopetukseen on este- ja kouluratsastuksen opettajat erikseen. Näiden opettajien tehtävänä on myös ratsuttaa hevosia. Työntekijät saavat etuna pitää yhden oman hevosen maksutta. Jos on useampia hevosia, niin sitten joutuu osasta maksamaan tallivuokraa.
 
Oppilaitoksen järjestämä yritysvierailu.

 Kuva: Ratsastuskoulu Torshällan pilttuukäytävä.

Yritysvierailun meille järjesti kolmannen vuoden suomalainen hippologiopiskelija Susanna. Vierailimme Torshällassa lähellä Eskilstunaa paikallisessa ratsastuskoulussa. Ratsastuskoulussa on 13 koulun ponia ja 4 isoa hevosta ja lisäksi yksityisiä noin 13. Asiakaskunta koostuu lähinnä lapsista. Osa poneista asui pilttuissa. Hevoset ulkoilevat tarhoissa joka päivä ja lisäksi opetushevosilla on noin kuuden viikon täysi kesäloma.

Ratsastuskoulussa järjestetään tunteja kuutena päivänä viikossa noin viisi tuntia päivässä.

Tilat ovat vuokrattu kunnalta ja asiantuntijat on palkattu toimintaan. Tallin yläkerrassa oli toimistotilat. Yksi henkilö hoitaa työnään ratsastuskoulun konttoriasiat. Opetus on organisoitu niin, että ryhmät menevät aina kaksi kertaa kouluratsastusta, yhden kerran puomeja ja yhden kerran esteitä. Oppilaat ratsastavat aina tämän neljän kerran jakson samalla hevosella. Ratsastustunnin hinta on 255 kruunua aikuiselle ja 180 kruunua juniorille. Ryhmäkoko on noin 12 ja kilpailuryhmässä yhdeksän. Täysihoidon hinta on noin 3000-4000 kruunua riippuen mitä palveluita halutaan.

Koululla oli käytössä myös "elevcoach" palvelu jossa yksi opettajista soitti oppilaalle kerran lukukaudesta ja kysyi kuulumiset. Tätä tehdään laadunseurannan vuoksi. Lisäksi tallilla käyvät nuoret saivat ilmaisia ratsastustunteja toimiessaan niin sanottuina talliassistentteina eli auttamassa pienempiä esim. satuloinnissa.
Becky kertoi että Strömsholma vastaanottaa mielellään työssäoppijoita. Lisäksi Strömsholman kautta voimme saada vinkkejä työssäoppimispaikoista. Varsinaista työssäoppimispaikkojen järjestämistä he eivät kuitenkaan voi luvata.

Siirtyminen Söderteljeen, majoittuminen hotelli Scandikissa.

Saavuimme Södertaljeen klo 19:30. Majoituimme hotelli scandiciin ja ruokailimme hotellin ravintolassa. 
 
Ke 11.12. Öknaskolan
Keskiviikkona saavuimme Öknaskolaniin noin klo 9. Oppilaitoksen johtaja Lotta oli meitä vastassa. Siirryimme päärakennukseen, jossa meille oli varattu huone koulun esittelyä varten. Lisäksi saimme/jaoimme koulun esitteitä. Joukkoomme liittyi myös oppilaitoksen ratsastuksenopettaja Rolle. Esittelimme itsemme ja oppilaitoksemme Lotalla ja Rollelle, jonka jälkeen Lotta aloitti kertomaan Öknaskolanista. Lotan mielestä koulutus on aina investointi tulevaisuutta varten. Lisäksi Lotta piti kestävää kehitystä erittäin tärkeänä. Ökanskolanissa on 220 opiskelijaa. Opiskelijoista 140 asuu oppilaitoiksen alueella. Kaikki opiskelijat ovat 16-21 vuotiaita. Oppilaitos järjestää kolmivuotiasta luonnonvara-alan koulutusta. Erityisopiskelijoille sama koulutus on nelivuotinen. Erityisopiskelijoista 85% saa työpaikan ja työllistyy opintojen päätyttyä. Aikuiskoulutuksena järjestetään lyhytkursseja ja raviopetus. Ravihevoset ovat noin 8 km päässä pääkoulusta. Raviopetus tehdään yhteistyössä yrittäjän kanssa. Opetuksesta huolehtii ravivalmentaja Pasi Aikio.

 
Kuva: Raviopetustalli. Kuvassa Pasi Aikio (vas.) ja Raimo Hyvärinen

Öknaskolanissa on 650 hehtaaria viljelymaata ja laitumia. Metsäisiä alueita on 4000 hehtaaria Nynäsin linnan kanssa. Nynäsin linnan ympäristössä on mahdollisuus ulkopuutarhaopetukseen. Oppilaitoksen alueella on kasvihuoneita.


Öknaskolan on niin sanottu ammattilukio tasoinen oppilaitos. Oppilaitoksessa voi luonnonvara-alalla opiskella maataloutta, puutarhataloutta, hevostaloutta, metsästystä ja riistanhoitoa sekä harraste-ja seuraeläinten hoitoa. Kaikki opiskelijat tulevat hakuvaiheessa opiskelemaan luonnonvara-alaa ja ensimmäisen puolen vuoden jälkeen he valitsevat jonkin edellä mainituista suuntautumisista. Suuntautumista on myös mahdollista vaihtaa jos opiskelija niin haluaa. Oppilaitoksen mukaan tällaisella järjestelmällä on suuri merkitys opintojen loppuun saattamiseen eli valmistumisprosentti on noussut ja keskeytykset vähentyneet. Meille kerrottiin että pieneläinlinja on suosituin ja vähiten mielenkiintoisin on puutarhapuoli. Puutarha-alalla olisi kuitenkin paljon töitä, joten haasteita tällä saralla riittää. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus opiskella myös ammatillisia tiedeopintoja (applied sciences). Tämä on suosittua etenkin sellaisten opiskelijoiden keskuudessa, jotka haluavat tulevaisuudessa pyrkiä yliopistoon opiskelemaan eläinlääketiedettä. Oppilaitoksella on myös projektityötä. Esimerkkinä tästä projekti, jolla pyritään vähentämään fosforia Itämeressä. Lisäksi tutkimusta tehdään metsänviljelystä ja luonnonlaitumien hyödyntämisestä kotieläintaloudessa, lähinnä laiduntamisen vaikutuksesta luonnon monimuotoisuuteen. Tutkimuksessa yksinkertaisesti tutkittiin sitä, että kun karja lasketaan metsään laiduntamaan, niin mikä on tilanne ennen ja jälkeen laiduntamisen. Tutkimuksesta oli valmistumassa kustannuslaskelmat.
Oppilaitos tekee kansainvälistä yhteistyötä Hollannin, Viron, Skotlannin ja Tansanian kanssa. Tansanian kanssa tehdään eniten asiantuntijavaihtoa. Kansainvälisillä vaihdoilla pyritään parantamaan sosiaalisia taitoja ja saada opiskelijoille uusia näkökulmia elämään. Tämä kehittää myös vastuuntuntoista asennetta ja muuttaa käytösmalleja parempaan ja parantaa elämäntaitoja.

Kuva: Öknaskolan talli

Oppilaitoksella on oma 60 lehmän lypsykarjanavetta, jossa on kalanruotoasema. Päärotu navetassa on Ruotsin punainen, lisäksi on muutamia holsteinrotuisia lehmiä.

Oppilaitoksella on myös oma pieneläintila jossa on omat huoneet jyrsijöille, matelijoille ja linnuille. Opiskelijoille järjestetään puolivuosittain kilpailu, jossa he suunnittelevat sisustuksen jyrsijöiden huoneeseen. Paras sisustus toteutetaan. Tällä hetkellä jyrsijöillä oli hyvin jouluiset tunnelmat. Sisustuksessa pyritään jäljittelemään mahdollisimman pitkälle eläimen luonnollisia tarpeita. Jyrsijöillä (kanit ja marsut) oli myös mahdollisuus päästä ulos hyvällä säällä. Tällä hetkellä marsut olivat sisällä mutta kaneilla oli edelleen ulkoilumahdollisuus.

Matelija ja lintuhuoneissa oli hyvin pitkälti samoja eläimiä kuin YSAOlla Peltosalmella. Opiskelijat hoitavat pieneläintilat itse. Lisäksi tiloihin oli palkattu eläintenhoitaja, joka myös ohjasi opiskelijoita. Oppilaitoksella on myös koirahoitola. Henkilökunta voi tuoda hoitolaan koiransa työpäivän ajaksi veloituksetta. Tällöin koiraa käytetään myös opetustarkoituksessa.

Seurasimme myös Rollen pitämää esteratsastustuntia, jossa oli kolme opiskelijaa ratsastamassa. Heistä kaksi oli toisen vuoden opiskelijoita ja yksi ensimmäisen vuoden opiskelija. Oppilaitoksella on 14 omaa hevosta. Lisäksi opiskelijat voivat tuoda oman hevosen tai koiran koululle mukaan. Tällöin he hoitavat eläimet itse, myös viikonloppuna. He huolehtivat myös kuluista itse.Opiskelijat ratsastavat kaksi ratsastustuntia viikossa. Hevosalan toimintaa laajennetaan ja koululle on valmistumassa myös uusi kansainväliset mitat täyttävä ratsastuskenttä.

Iltapäivällä meille järjestettiin parivaljakkoajelutus alueen ympäri. Opiskelija oli ohjaajansa kanssa valmistellut hevoset ja he odottivat meitä ulkona. Kiersimme hevoskyydillä alueen ympäri. Luonto- ja ympäristö oli kasvutyypiltään hyvin Etelä-Suomen kaltaista. 
 
Kuvassa vasemmalta alkaen  Kirsti Joki-Tokola, Sini Ahponen, Kirsi Kettunen, Raimo Hyvärinen, Sanna Cork ja Päivi Kallionpää. Ohjaksissa Öknaskolan opiskelija ja hevosista kiinnipitämässä valjakkoajon opettaja Aina.

Iltapäivällä seuraamme liittyi myös oppilaitoksen vararehtori ja puutarhatalouden opettaja Kirsi. Kirsi on alun perin suomalainen mutta asunut Ruotsissa noin 20 vuotta ja työskennellyt Öknaskolanissa 11 vuotta.

Öknaskolan on erittäin kiinnostunut aloittamaan yhteistyön ja päätimme aloittaa yhteistyön mahdollisesti jo keväällä 2014 mutta viimeistään syksyllä 2014. Yhteistyö tulee alkamaan asiantuntijavaihdolla ja työssäoppimispaikkojen järjestelemisellä.

RMOn edustaja Kirsti palasi takaisin Suomeen kouluvierailun jälkeen noin klo 16. Saatoimme hänet Södertäljen juna-asemalla ja tämän jälkeen ajoimme hotelliin Tegnerlundeniin ja kirjauduimme sisään hotelliin. Liikenneruuhkan johdosta olimme hotellilla noin klo 18 ja jatkoimme heti taksilla Solvalla iltaraveihin. Raveissa olimme noin klo 19. Raveissa tapasimme Sisyfosin maatilanhoitajan. Hän järjesti meille liput, käsiohjelmat ja esittelyn varikkoalueella. Tapasimme ravivalmentaja Reijo Liljendahlin, joka myös ottaa työssäoppijoita mutta vain sellaisia, joilla on jo aikaisempaa kokemusta ravihevosista ja kielitaitoa (ruotsi/englanti). Ravivalmentaja Lasse Punkari oli myös kiinnostunut yhteistyöstä. Hänellä on valmennuksessa vain varsoja. Hänen luokseen lähetettävän opiskelijan tulee olla ripeäotteinen ja oma-aloitteinen. Kiersimme myös alueen hevostarvikeliikkeet ja seurasimme raveja sisäänkirjautumishallista. Takaisin hotellilla olimme klo 22. 
 
To 12.12. Stall Nurmos ja Sisyfos  
Lähdimme kohti Nurmoksen tallia klo 9 koska halusimme välttää pahimmat ruuhkat. Perillä Sorundassa olimme klo 10. Talleja ja aluetta meille esitteli Raili Huhta-Nurmos. Stall Nurmoksella on 85 hevosta valmennuksessa ja lisäksi Taxingessa on 50 valmennettavaa hevosta lisää. Henkilökuntaa on 24. Stall Nurmos toimii vuokratiloissa. Osa työntekijöistä asuu tilalla ja osa muutaman kilometrin päässä. Yhdellä hoitajalla on pääsääntöisesti noin 7 passihevosta. Pääsimme myös seuraamaan yhden hiittiryhmän ajoa tilan radalle.

Stall Nurmos ottaa edelleen mielellään työssäoppijoita. Tällä hetkellä tilalla työskentelee muun muassa Hingunniemen entinen opiskelija Tulai Vornanen. Henkilökunta on erittäin kansainvälistä ja työntekijöitä on muumuassa Suomesta, Belgiasta ja Ranskasta. Kielivaatimuksena on vähintään tyydyttävä englanti.

Tilalla työskentelee myös suomalainen kengittäjä Janne-Pekka Hyvärinen, joka on matkalle osallistuneen Raimo Hyvärisen siskonpoika.

Hevosia valmennetaan pääasiassa lyhyemmällä lämmittelyradalla, varsinainen hiittiharjoitus tehdään pidemmällä (1100m) pehmeäpohjaisella mäkiradalla. Tämän lisäksi käytössä on metsäreittejä ja yksi hiittisuora, jonka laajennus on kesken. Syksyllä 2013 palaneen tallin tilalle on rakentumassa uusi 40 hevosen talli.


Kuvat: Ylhäältä vasemmalta alkaen tallialue ja tarhat Stall Nurmos, hevosia hiitillä.



Stall Nurmokselta jatkettiin klo 13 kohti Sisyfosin kartanoa (Söderby Gård). Perillä olimme klo 14:30. Vierailun ajankohta siirtyi torstaille, koska muutoin paikalla ei olisi ollut valmentajia Pekka Korpi ja Petri Salmela. Näin mahdollistimme myös valmentajan tapaamisen. Lisäksi tilalla toimii valmentajia Ari-Pekka Pakkanen ja Anna Forssell.

Sisyfosin kartanossa harjoitetaan sekä ravihevosten valmennusta, että hevosten kasvatusta. Tilanhoitaja Marko huolehtii myös yksi ja kaksivuotiaiden hevosten opetuksesta ja siittolatoiminnasta. Siittolassa on syntynyt tänä vuonna 46 varsaa, siitostammoja on 60. Tilalla on myös oma siitosori Even Better Odds. Siitokseen käytetään myös muita oreja.

Sisyfos ottaa mielellään työssäoppimaan siitospuolelle eli tämä paikkaa sopii sekä ravi- että ratsupuolen opiskelijalle. Siittola on soveltuva myös hevosvalinnaisen valinneille eläintenhoitajaopiskelijoille, joilla on jo hiukan aikaisempaa hevoskokemusta. Ravivalmentajille on myös mahdollista päästä työssäoppimaan ja he ottavat työssäoppijoita mielellään. Työssäoppijoilla on majoitusmahdollisuus tilalla.

Sisyfossin omistaa rakennusyrittäjä Olle Larsson, hän työllistää 90 henkeä. Valmistumassa on 35 huoneen hotelli.

Lähdimme Sisyfossilta klo 17:30. Matkalla pysähdyimme Kistan ostokeskuksessa. Takaisin hotellilla olimme klo 22.





 
 
 

Kuvat: Ylärivissä tallialue Sisyfos sekä varsoja pihatossa Sini Ahposen taputeltavana, vasemmalla aluekartta. Oikealla juoksumatto-solariumyhdistelmä hevosille ja alhaalla uima-allasosasto asiakkaille.



Pe 13.12.
Kokoonnuimme klo 9-12 yhdistämään muistiinpanot ja pitämään loppupalaverin viikon tapahtumista. Lisäksi suunnittelimme hankkeen yhteistyön jatkoa. Kokouksessa ilmeni seuraavaa:

- ulkomaan työssäoppimisen paras ajanjakso olisi loppukevät. Useat hevosalan yrittäjät ovat tähän aikaan kiireisiä ja silloin myös talleilla tapahtuu eniten. Erilaisen oppimisen järjestäminen onnistuu tällöin parhaiten.

- suurkaupungeissa liikkuminen kannattaa ajoittaa ruuhka-aikojen ulkopuolelle.

- ruotsalainen tapa ratsutalleilla oli tehdä tampattu purumatto käytävälle vaimentamaan ääntä, vähentämään liukastumista ja parantamaan ilman laatua (ei niin paljon pölyä lakaisemisesta).

- henkilökunnan koirien käyttö opetuksessa on hyvä ja mielenkiintoinen asia jota voisi kehittää myös Suomessa.

- Suomi ei maana ole kiinnostavin, joten tähän tulee panostaa.

- Ruotsin ja Suomen koulutusjärjestelmät poikkeavat toisistaan paljon. Miten saadaan opintojen vastaavuus toteutumaan? Koskee etenkin opintoviikkoja ja pisteitä.

- Työssäoppimisjakson pituudet ovat vastaavia Suomessa ja Ruotsissa.

- Tallitöihin liittyvät näytöt voidaan suorittaa suoraan talliympäristöä vaihtamalla.
- parkkeeraus Tukholmassa -> parkkilippujen hankinta viikon vaikein asia