Translate

Saksa 18-22.11.2013 (YSAO, OSAO)





Saksa, Hampuri
Maanantai 18.11.2013
Maanantaiaamu alkoi itse kullakin jo aamuyöstä.  Perillä olimme Hampurissa klo 10 paikallista aikaa.

TOP-ohjaajalta (Aki Hannula), joka sattumalta oli samalla lennolla Saksaan, saimme matkan aikana neuvoja vuokra-auton löytymistä varten ja avaimet saatuamme siirryimme vuokra-autolla hotel Gremersdorfiin, lähelle rannikkoa, Travemündin suunnalle Ajomatka hotellille oli 130 km, johon aikaa kului puolitoista tuntia.
Ensimmäinen vierailukohteemme oli vierailu Nagel-Tornaun hevostilalla Wangelsissa 20 kilometrin päässä hotellilta, jonne YSAOn opiskelija saatettiin työssäoppimaan 5 viikoksi.

TOP-ohjaaja on töissä Nagel-Tornaun tilalla, jossa hän toimii koordinaattorina Suomeen päin sekä kilpailuttaa tilan hevosia. Häntä oli nimenomaan pyydetty tilalle elvyttämään tilan kilpailutoimintaa. Hänen tyttärensä, joka on ammatiltaan ratsastuksenohjaaja, toimii ratsuttajana ja ohjaa opiskelijoita TOP-ohjaajan apuna. Tilalla työskentelee myös tilanhoitaja, Frank Bansemer. Hän on yksi Saksan parhaimmista nuorien orien esittäjistä. Tila on n.100 hevosen myyntitalli jossa on myös omaa siittola- ja kasvatustoimintaa. TOP-ohjaaja ja tilanhoitaja ovat päävastuussa toiminnasta ja itse tilan omistaja käy paikalla vain satunnaisesti ja seuraa yrityksen toiminnan tulosta.

Tallin hevoset ovat nuoria hevosia ja eri-ikäisiä oriita. Tilalla on 2 siitoskäytössä olevaa oria, joita käytetään siitoskäyttöön säännöllisesti, lähinnä omille tammoille. Tilalla syntyy noin 25 varsaa vuodessa. Tätä määrää ei haluta ylittää, koska varsojen myöhempi kouluttaminen vaatii oman työrupeamansa.

Varsat elävät laitumella laumoissa ja talvet ryhmäkarsinoissa 2-vuotiaiksi asti. 2-vuotissyksyllä nuoret hevoset laitetaan satulaan. Kyvykkäimmät pidetään tilalla ja säilytetään oreina laatuarvostelujen yli. Mikäli hevonen ei ole tarpeeksi kyvykäs, se myydään ajoissa eteenpäin (oriit ruunataan). Tilan tavoite on kasvattaa ratsuja rataesteratsastukseen GP-tasolle. Tilanhoitaja huolehtii nuorten hevosten valmistamisesta näyttelyihin, esittämisestä näyttelyissä ja satulaan laittamisesta. Vaikeimmat tapaukset lähetetään Puolan yksikköön, jossa on 30 hevosta, erityiskäsittelyyn. Kun hevoset on laitettu satulaan, ratsuttajat kouluttavat hevosia eteenpäin ja kilpailuttavat niitä lähialueen kilpailuissa. Tavoitteena on saada hevosille tuloksia jonka kautta herätetään ostajien mielenkiinto. Nagel-Tornausta hevosia myydään Amerikkaan ja Euroopan huippuratsastajille sekä paremmiksi harrastehevosiksi. Siitoskäyttöön jätetään lahjakkaita yksilöitä, joita kilpailutetaan tilalta käsin. Osa hevosista palaa siitoskäyttöön kilpailu-uran jälkeen.

Tilalla on ratsastusmaneesi ja juoksutus- sekä nuorten hevosten koulutusmaneesi saman katon alla. Ulkona on hiekkapohjainen estekenttä. Maneesin pohja on kovahko hiekkapohja, jota kastellaan ja huolletaan päivittäin. Talli on jaettu 5 osastoon ja 6. osasto on valmistumassa. Hevoset on ryhmitelty osastoihin ikäluokkien ja käyttötarkoituksen mukaan. Jokaisella osastolla on vastuuhenkilö, joka huolehtii hevosten hyvinvoinnista.

Tilan ympärillä on noin 100 hehtaaria laidunmaata nuorille hevosille sekä rehun tuotantoon. Kuivikkeet ja heinä tulevat pääasiassa paikallisilta tuottajilta. Ratsastettavia hevosia ei tarhata. Tilalla käy 2 kengittäjää 2 viikon välein. Hevosia kengitetään 16 kerrallaan.

Työssäoppijat ovat tervetulleita etenkin keväällä. Työssäoppijalta toivotaan reipasta otetta ja
osaamista hevosten käsittelyssä. Työtehtäviin kuuluu perustyöt, mutta käsin siivottavia karsinoita on vain 8, joten työ on hyvin pitkälle hevosten laittamista valmiiksi ratsuttajia varten ja hevosten hoitoa ratsastuksen jälkeen. Myös ratsastaa saa jos taidot riittävät. Ostajia varten talli on aika ajoin puunattava tip top kuntoon ja hevoset laitettava esityskuntoon.
Tallin yhteydessä on mahdollisuus majoittua n. 60m2 juuri kunnostetussa asunnossa. Yleensä työntekijät haluavat majoittua yhdessä muiden kanssa talossa n. 300m päässä tallista. Työpaikka järjestää ruokailun ja ateriakorvaus maksetaan Top-ohjaajalle.
Tallivierailun jälkeen siirryimme kaupan kautta hotellille ja kirjoitimme päivän tapahtumat muistiin.


Illastimme TOP-ohjaajan ja työntekijöiden kanssa paikallisessa 500-luvulta olevassa ravintolassa. Ruoka oli maittavaa ja sitä oli riittävästi. 8 hengen ruokailu juomineen maksoi noin 130e. Hotellille palasimme kahdeksan aikoihin.


Tiistai 19.11.2013

Klo 7.30 aamiainen hotellilla

Klo 9 lähtö Nagel-Tornaun tallille. Valmennusten seuraamista, keskustelua hevostaloudesta ja työssäoppijoiden tehtävistä. Ratsuttajat hyppäsivät TOP-ohjaajan valmentamana erilaisia hevosia.

Matkasuunnitelmasta poiketen seuraava kohteemme oli maatalousoppilaitos. Suunnitellun Yrjö Suomuksen luona emme valitettavasti päässeet käymään, hänelle yllättäen tulleen asiakastapaamisen takia. Yrjö Suomuksen kautta saimme yhteystiedot toiseen vierailukohteeseen, mutta aikataulut eivät olleet ennakkosuunnitelmien mukaiset, joten oppilaitosvierailu meni tämän kohteen edelle.

Klo 13 Vierailu maatalousoppilaitoksella. Landeirtschaftskammer Schleswig-Holstein. Tapasimme koko ammattikoulun johtajan Jörn Wiezorekin, joka kertoi koulutusjärjestelmästä Saksassa. Oppilaitos on monialainen, opiskelijoita yhteensä noin 2000. Yksikkö, jossa vierailimme oli maatalousalan yksikkö, jossa hevosalan opiskelijoita 180. Paikka toimi myös maatalousalan tutkimuskeskuksena. Tutustuimme tiloihin. Opiskelu on tapahtuu työvaltaisena oppimisena, josta 10vkoa/vuosi opiskellaan koululla, muuten työssäoppien sopimustyöpaikassa. Hevosiin suuntautuneet opiskelijat olivat yli 18-vuotiaita. Oppilaitos on kiinnostunut opiskelija- ja asiantuntijavaihdosta.

Klo 16 Vierailu Tensfeldissa Ratsastustarvikeliike Reit-und Fahrhausrustungen Dohm.

Www.reitsport-dohm.de. Liike on Nagel-Tornaun yhteistyökumppani ja TOP-ohjaajan suosittelema.

Positiivisesti yllättävää oli, että varusteliikkeestä sai ostaa erimerkkisiä ja eri kokoisia suitsien ja muiden tarvikkeiden osia irtotavarana. Lisäksi yrityksessä oli satula- ja valjassepän palvelut.

Klo 20.30 väärä hotelli... Matkustimme ensin Buxtehudeen väärälle hotellille. Ystävällisesti hotellin henkilökunta ilmoitti oikeaan hotelliin saapumisestamme.


Klo 21 Hotelli Deutsches Haus Neugraben, 21149 Hamburg - Neugraben, illallinen.


20.11.2013 Keskiviikko
Klo 8.30 aamiainen, matka kohti Sandbostellia, Turnierstall Mäentaustaa. Navigaattoriongelmia matkalla. Liittymä autobahnalle oli suljettu ja kiertotietä ei ollut opastettu, joten ajelimme sitä etsien kohtalaisen lenkin.

Klo 12.20 Perillä Turnierstall Mäentaustalla.

Hieno, siisti paikka. 22 hevosta, maneesi, ulko-nurmikenttä, ratsastuskenttä, isot tarhat/laitumet. OSAOn opiskelijan työssäoppimispapereiden tarkistus. Sopimus työssäoppimispaikasta myös jatkossa. Opiskelija oli viihtynyt hyvin ja oppinut paljon. Mäentaustat ottavat mielellään vastaan työssäoppijoita. Tilalla voi suorittaa myös ammattiosaamisen näyttöjä. Paikka näyttää rauhalliselta ja työtehtävät ovat selkeitä. Muut työntekijät olivat tallimestaria lukuunottamatta suomalaisia.






Klo 14. Matka kohti Celleä ja yöpymispaikkaa. Matkalla ruokailu.

Klo 17. Perillä Cellessä. Päiväkirjan kirjoittamista. Kaupunkiin tutustumista sekä matkamuistojen hankintaa, illallinen Rathausissa (2 michelin tähteä**). Illallinen oli erinomainen.

21.11.2013 torstai
Klo 7.30 aamiainen

Klo 8.30 Niedersächsishes Landgestüt Celle, modernin urheiluhevosjalostuksen Mekka Saksassa.



Vierailumme alkoi esittelyllä, jonka hoiti yksi tilan vanhimmista ratsuttajista ja yllättävälläkin tavalla. Lähes ensimmäinen tapaamamme hevonen oli ori Foxattack. Annalla on kotona varsa tästä oriista. Annan ilme (kuvassa oik.) kertoo kaiken .



Toinen merkittävä hevonen, joka oli vastassa meitä, oli ori Londonderry, Vuoden 2013 Ori!


Cellen siittola ottaa vastaan työssäoppijoita. Tila on sopiva työssäoppijalle, jolla on hyvät hevostaidot.

Cellen kaupunki on valittu maansa kauneimmaksi kaupungiksi, joka löytyy Ala-Saksin osavaltiosta.
Seitsemääntoista kaupunginosaan jaetussa Cellessä asuu tällä hetkellä yli 70 000 . Varhaisin maininta Cellestä on jo vuodelta 993, jolloin se tunnettiin nimellä Kellu. Cellen vanhakaupunki, Altencelle, perustettiin vuonna 1248 ja itse Celle sai kaupunginoikeudet vuonna 1292 herttua Otto II:lta.

Vuosina 1371-1705 Celle toimi silloista kuntaa hallinneen Braunschweig-Lüneburgin herttuoiden residenssikaupunkina. Herttuoiden palatsi, vanhaa kaupunkia kauniisti hallitseva ja kaupungin kuuluisin rakennus, rakennettiin uudelleen renessanssityyliseksi vuoden 1533 jälkeen. Palatsissa toimii edelleen vuonna 1675 valmistunut Saksan vanhin barokkiteatteri, jossa paikallinen teatteriryhmä esittää mielenkiintoista ja laajaa ohjelmistoa.

Celle on kuuluisa myös hevosistaan. Hannoverinhevosen historia alkoi vuonna 1735, jolloin Hannoverin vaaliruhtinas sekä Englannin kuningas Yrjö II perustivat valtionsiittolan Celleen. Toisen maailmansodan jälkeen hannoverinhevosesta kehitettiin hyvärakenteinen ja kilparatsastukseen soveltuva lämminverinen. Nykyisin oreja on noin 100. Sen lisäksi siellä testataan neljääkymmentä kolmevuotiasta mahdollista tulevaa siitosoria, lähellä sijaitsevassa Adelheidsdorfissa.

Cellessä järjestetään vuosittain syksyllä Oriparaati, Hengstparaden, johon osallistuu pari sataa entistä, nykyistä ja tulevaa maailmanluokan oria suo-raan Cellen valtionsiittolasta. Viimeisen 100 vuoden ajan ratsastajat ja hevosten kasvattajat ovat tuoneet nähtäviksi kauneimmat oriit juuri kysei-seen paraatiin, jossa valioyksilöt pääsevät näyttämään taitojaan näyttävän oheisohjelman lomassa.

Klo 11.30 Tutustuminen Bergen-Belsenin keskitysleiriin, ruokailu.
Bergen-Belsen oli koskettava ja pelottava kokemus. Pelottava siksi, että ihmisen julmuutta on vaikea ymmärtää. Leirin alue oli vehreä ja piha hiljainen tyhjyyttään, mutta sisällä betonirakennuksessa nauhoitteiden äänet kaikuivat.

Kävellessä kohti Memorial-rakennusta alkoi kuulua jostain ihmisten ääniä ja lasten laulua. Kokemuksena
tämä oli järkyttävää.

Näyttelyn teemana oli hiljaisuus ja kokoelma kuvista ja esineistä oli koottu niin, että katsoja kävi läpi kaikki leirin vaiheet (vuodet 1940-45), liittoutuneiden saapumisesta, pelastumiseen ja SS-upseerien oikeudenkäynteihin. Esille asetetuista kuvista huokui teema "Hiljaisuus" oudolla lähes käsin kosketeltavalla tavalla.

Bergen-Belsenin alue oli laaja, hiljainen puistoalue muutamine rakennuksineen. Keskitysleirin aikaiset rakennukset on hävitetty, toisin kuin esim. Auschwitzissa Puolassa.




Klo 14 Luhmülenin kansainvälinen ratsastuskeskus.

Luhmülenissä meille oli järjestetty opastettu esittely ja tutustumiskierros tiloihin ja maastorataan sekä syvällinen tutkimusmatka kahteen varsin kattavaan hevostarvikeliikkeeseen. Suomen mittakaavassa tällaista lähes "ammattilaisille" suunnattua tarviketarjontaa näkee hyvin harvoin.

Luhmülenin ratsastuskeskuksen meille esitteli Dr. Roland Wörner. Ratsastuskeskus on usean eri tahon omistuksessa. Omistajia ovat mm Lüneburgin ja Salzhausenin kaupungit. Ratsastuskeskusta on uudistettu paljon viimevuosina ja tilat ovat uuden veroiset. Hevospaikkoja tallialueella on yhteensä noin 70, joista 20 on varattu eri tapahtumissa ja valmennuksissa käyville ratsukoille. Päälajina Luhmülenissä on kenttäratsastus, mutta kouluratsastus ja lännenratsastus ovat tehneet alueella jalansijaa jo jonkin aikaa. Uusimpaan maneesiin on jopa rakennettu erityisesti lännenratsastuksen Slidestoppeihin sopiva pohjamateriaali. Vuonna 2014 Luhmülenissa oli tarkoitus pitää valjakkoajon MM-kilpailut, mutta ne joudutaan valitettavasti perumaan sponsoripulan takia.


Maneeseja alueella on yhteensä kolme ja ulkokenttiä 2, este ja koulukentät. Talleja on 4. Yksi vierastalli ja 3 yksityisille ratsukoille varattua tallia, joissa on vakioasukkaat. Uusimmissa talleissa on käytetty karsinoiden rakennusmateriaalina levyksi puristettua bambua, joka on nopeasti uudistuva puulaji ja näin ollen ekologinen vaihtoehto. Ilmanvaihto oli järjestetty luonnollisesti, mikä Saksan ilmastoon on sopiva vaihtoehto. Ilmanvaihtoa säädellään kattoikkunoita avaamalla. Osassa karsinoista hevosilla oli mahdollisuus ulkoilla halutessaan pienessä ulkotarhassa. Kulku sisään ja ulos oli päiväsaikaan vapaa. Perinteisiä talvitarhoja ja laitumia löytyy halukkaille riittävästi. Suurin osa hevosista tarhataan päivittäin. Alueelta löytyy myös kävelykone. Valot talleissa ja uusimmissa maneeseissa toimivat ajastimella ja hämäräkytkimellä. Lannanluonti tapahtuu käsin. Lanta luodaan karsinoita isoihin kottikärryihin, jotka työnnetään niiden täyttyessä ulos, josta traktori ottaa kärryn etukuormaajaan ja käy tyhjentämässä sen lantalaan.

Dr. Wörner käytti meitä myös Luhmülenin kilpailualueella, jolla oli yhteensä noin 200ha maata kilpailujen ja erityisesti kenttäkilpailujen järjestämistä varten. Maastoesteitä oli kymmeniä ja uusia pysyviä maastoesteitä, vesihautoja, coffineita ja banketteja oli rakenteilla. Ratsastusreitit oli merkitty selkeästi naruin ja opastein. Osa reiteistä oli myös talvikäytössä asiakkaille, vaikkakin itse kilpailukeskus oli jo suljettu talven ajaksi ja suurin osa esteistä siirretty talteen talveksi. Kilpailualueella on omat koulu-, este- ja verryttelykentät sekä hallintorakennukset kilpailujen järjestämistä varten. Parkkeeraus on järjestetty läheisille pelloille. Paikan suurena etuna on, että maalaji on hiekkainen, joten alue ei liejuunnu pahasti sateisemmillakaan säillä.




                              

Kuvissa maisemia Luhmülenin radalta. Esteen vieressä Leena, Anna ja Sanna haudassa.

Klo 19 Hampuri, Airporthotell Leonardo, jossa ei ollut ravintolaa siispä illallinen läheisen Ibis-hotellin kansainvälisessä ravintolassa.


22.11. Perjantai
Klo 8.00 aamupala.
Klo 9.00 Siirtyminen lentokentälle auton tankkauspisteen kautta. Lentokentällä saimme jotenkin tietokoneet kuntoon ja matkaraportin kokoaminen saattoi alkaa.